Sunday, 25 September 2016

Sometimes, I feel so broken.

Too broken and I can't even breath.

Wednesday, 21 September 2016

Masih wujud.

Assalamualaikum, 21 September 2016 at 00:35 a.m. Here we go, talk about sejenis spesis manusia yang masih wujud di abad 21 ni. Aku dengar cerita ni dari salah seorang yang aku kenal. Luahan hati dia lah kiranya, bukan nak memburukkan mana mana pihak ataupun sesiapa. Cuma untuk menjadikan peringatan buat aku dan sesiapa sahaja yang baca entry kali ni.

Masih ada lagi orang yang jenis sanggup berhabis duit untuk 'boyfriend' atau 'girlfriend' dia semata mata. Kononnya nak sambut happy anniversary, happy monthsary lah bagai. Lepas tu tak ada duit, minta pinjam dekat someone ni. Hello, he's/she's belum tentu jodoh kau untuk habiskan duit sampai tak makan apa semua, lepas tu menyusahkan orang lain. Banyak lagi cara kau nak tunjuk kau appreciate someone yang kau sayang without using a money, unless kalau perempuan tu memang jenis materiality. Usually siapa tak suka bila ada orang celebrate kita, even for our birthday. Mestilah excited. Terharu dan sebagainya (I'm not included with this kind of people yang suka semua orang celebrate birthday dia, just a few people yang aku rapat aku rasa cukup sekadar wish birthday pun aku dah okay). I love to celebrate people, make them feel how the feeling of being appreciated by someone. Sebab aku pernah rasa tak dihargai, dan aku tak nak buat orang yang aku kenal rasa benda yang sama. Kalau ada rezeki lebih, I'll treat them on their birthday, even sometimes kalau aku rasa nak bagi something, aku akan bagi. Not for someone special, but untuk sesiapa je yang aku kenal.  Tapi kalau time aku tak ada duit taklah aku belanja, aku pun still study. But, bila aku kata aku akan belanja, then I'll and, I'm truly sorry sebab aku bukan jenis yang ingat birthday orang. I've nobody after my family (including my cousin), jadi tak salahkan kalau aku nak berbuat baik dengan orang luar (actually kita saudara seagama). Cuma aku harap orang tak expect aku untuk buat diorang selalu happy, cause sometimes I can be really talkative, and sometimes I can be very quiet until I'm not even want to reply a message, or having a time with some of you. So, back to the story yang masih wujud orang macam tu. Aku harap, kau buat apa yang kau mampu. Bak kata kawan aku, tak perlu nak bergolok gadai and at last kau merugikan diri sendiri. Lagi lagi buat orang yang belum tentu jodoh kau.

Wallahi, cinta sebelum nikah itu akan menyebabkan kepedihan yang akan berulang. Cinta bukan sekadar bahagia bila adanya wang ringgit (agak cliché kan, but still jangan lah pulak sampai miskin yang boleh mendatangkan murka Allah sehingga berbuat perkara mungkar, tambahan Rasulullah s.a.w sendiri tidak suka meminta minta). Cinta juga bukan sekadar memenuhi nafsu, cinta jika sekadar rupa, rupa juga akan berubah dimamah dek usia. Cinta bukan sekadar aku suka dia, dan dia suka aku. Cinta adalah salah satu jalan untuk kita belajar lebih mencintai pada yang mencipta, cinta yang lebih mendekatkan diri kita denganNya, sebab bukankah itu tujuan kita pada akhirnya ? Hidup bahagia kekal hingga ke Syurga ?

Jadi jangan jadi macam orang yang masih wujud di masa lalu, jadi orang yang wujud dimasa sekarang dengan tidak merugikan wang dan ringgit pada yang bukan tempatnya. Jadi baik, tetapi bukan bebal. Baik pada semua, bukan sekadar pada bakal suami/isteri yang belum sah menjadi masa depanmu. Berbuat baik pada manusia dengan menganggap mereka semua sebgai teman temanmu. Jom jadi baik yang tidak menyebalkan.
penuh cinta,
dillazainal.


Tuesday, 20 September 2016

A girl who doesn't need anyone.

This one is going to be different. I can promise you that. But I can also promise that you won’t ever be uninspired or bored - this is the girl who will change you, she won’t ever take your shit, and you’ll be a better man because of it.

She comes across as a paradoxical mix of outgoing but introverted, very social but seldomly out. When you’re so used to not needing anyone, you know exactly who you are, and she’ll never fake anything because of it. This makes maintaining relationships a constant struggle for her. She’ll connect with many, and they’ll quickly feel comfortable with her, but it takes her a while to feel fully comfortable, so she can only take being around others incrementally.


This might frustrate you. There seem to be so many walls to break down. Just when you start to feel like you’re figuring her out - you find another piece to the puzzle that throws everything off. Be patient. She’s this tough because she had to be. Something happened that taught her to never need anyone. Someone she needed left before she was done needing them. But none of this will spill out easily. She’s extremely uncomfortable with other people seeing her vulnerable or in pain. Her emotions and pain are hers, and this is what she’s used to.

She’ll tell herself she doesn’t need you. She’ll make situations worse by trying to suppress her feelings about them. When you fall for the girl who’s used to not needing anyone, believe that she has more feelings and layers than she knows what to do with. Her instinct will be to try to compose herself. When she does open up to you, it’s everything. Being emotionally naked with someone is how she expresses her love.


She’ll know exactly who she is and what she wants. When you’re used to not needing anyone, you do what you want, when you want, and without asking permission or informing anyone. She loves this part of her identity, but she secretly wants you to confront her. She’s hoping that sometimes, you’ll put your foot down, and challenge her stubborn ways.

She’s strong, maybe even too strong for you at first. Don’t let this fool you. This is her outer shell. Her armor. She is so used to taking care of herself that it's going to be hard for her to let someone else in. It took a lot of work to get to where she is: Independent, taking no shit and being happy on her own. She's afraid to let you in because she's afraid of what will happen if you might leave.


I can promise you it won’t be easy, she’ll hang on to her walls for as long as she can. She will be enigmatic. She will always want things her way, and she’ll fight you when she doesn’t get it.

She’ll even try to push you away. This is how she protects herself.

But when you really get to know her, she’ll be the girl who will change your life. Don’t always give in to her, but be patient with her. She’s strong, but she’s also scared - scared of love, scared of needing someone, and definitely scared of you.

Because even if she says she doesn’t need you, at her core she is just a girl who has more love than she knows what to do with.

Words by: Anna Bashedly

Don't trust me.

"Ibu, kenapa setiap kali orang nak tipu Ibu dengan ayah mesti sakit perut. Susahlah macam ni".

"Baguslah" - Ibu.

Itu cuma intro. Tajuk entry kali ni, "Don't Trust Me".

Ya, jangan percaya aku. Apa aku cakap, tak semua kau perlu percaya, terutamanya bila sesuatu tu berkait rapat dengan perasaan aku.

Ada sesetengah perkara bila aku kata okay, sebernanya aku tak okay. Aku tahu, manusia bukan Tuhan yang boleh faham hati kita bila kita tak terus terang, cuma kadang aku rimas, dan bosan nak jelaskan kenapa aku tak suka dan paling tak suka, bila aku cakap aku tak okay, aku tak nak dan bla bla bla yang clash dengan kehendak orang sekeliling aku, diorang mulalah nak merajuk, nak dipujuk, nak buat muka kesian, nak cakap itu, nak cakap ini. Aku malas. Aku rimas. So, instead of terus terang dengan orang yang jenis nak ikut kepala dia ni. Aku pilih untuk diam. Sebab malas nak layan. Jadi. In a nutshell, haha. Kalau kau betul kenal aku, kau takkan minta aku buat benda yang aku tak suka. Aku minta maaf bila aku tak boleh jujur dengan orang sekeliling aku, sebab aku sendiri tak boleh jujur dengan diri aku. And, one more thing. Aku paling susah untuk cakap tak. Jadi, kalau kau rasa nak ambil kesempatan atas semua perkataan 'okay' aku. Aku harap kau kesian dekat aku yang terpaksa menipu diri aku sendiri. There's a reason why I'm to scared to hurt people, because I've hurted someone who I love so much as my family. And I'm not really kind as people said, if you could see what my mind said every time I against you in silences, you couldn't imagine that I can be worst more than you've never thought. So please, jangan letak expectation tinggi sangat untuk orang macam aku penuhi semua kehendak kau. Aku sendiri tak pernah penuhi kehendak aku sendiri, aku tak mungkin dapat penuhi kehendak kau. Minta pada Tuhan agar kau boleh jumpa orang yang lebih baik dari aku. Sebab aku masih dengan masa lalu.

penuh cinta,
dillazainal.

Thursday, 8 September 2016

Menulis.

Terkadang, menulis membuatku lebih bebas untuk bicara. Bebas mengutarakan rasaku tanpa butuh didengar.

Kalau kau tahu, ada saja senyum pura pura
di setiap jawapan yang mereka tanyakan perihal kita sekarang. Rasanya, tak ada kamu aku begitu kurang.