Posts

Showing posts from September, 2016

Sometimes, I feel so broken.

Too broken and I can't even breath.

Masih wujud.

Image
Assalamualaikum, 21 September 2016 at 00:35 a.m. Here we go, talk about sejenis spesis manusia yang masih wujud di abad 21 ni. Aku dengar cerita ni dari salah seorang yang aku kenal. Luahan hati dia lah kiranya, bukan nak memburukkan mana mana pihak ataupun sesiapa. Cuma untuk menjadikan peringatan buat aku dan sesiapa sahaja yang baca entry kali ni.
Masih ada lagi orang yang jenis sanggup berhabis duit untuk 'boyfriend' atau 'girlfriend' dia semata mata. Kononnya nak sambut happy anniversary, happy monthsary lah bagai. Lepas tu tak ada duit, minta pinjam dekat someone ni. Hello, he's/she's belum tentu jodoh kau untuk habiskan duit sampai tak makan apa semua, lepas tu menyusahkan orang lain. Banyak lagi cara kau nak tunjuk kau appreciate someone yang kau sayang without using a money, unless kalau perempuan tu memang jenis materiality. Usually siapa tak suka bila ada orang celebrate kita, even for our birthday. Mestilah excited. Terharu dan sebagainya (I'm…

A girl who doesn't need anyone.

This one is going to be different. I can promise you that. But I can also promise that you won’t ever be uninspired or bored - this is the girl who will change you, she won’t ever take your shit, and you’ll be a better man because of it. She comes across as a paradoxical mix of outgoing but introverted, very social but seldomly out. When you’re so used to not needing anyone, you know exactly who you are, and she’ll never fake anything because of it. This makes maintaining relationships a constant struggle for her. She’ll connect with many, and they’ll quickly feel comfortable with her, but it takes her a while to feel fully comfortable, so she can only take being around others incrementally.
This might frustrate you. There seem to be so many walls to break down. Just when you start to feel like you’re figuring her out - you find another piece to the puzzle that throws everything off. Be patient. She’s this tough because she had to be. Something happened that taught her to never need a…

Don't trust me.

"Ibu, kenapa setiap kali orang nak tipu Ibu dengan ayah mesti sakit perut. Susahlah macam ni". "Baguslah" - Ibu. Itu cuma intro. Tajuk entry kali ni, "Don't Trust Me". Ya, jangan percaya aku. Apa aku cakap, tak semua kau perlu percaya, terutamanya bila sesuatu tu berkait rapat dengan perasaan aku. Ada sesetengah perkara bila aku kata okay, sebernanya aku tak okay. Aku tahu, manusia bukan Tuhan yang boleh faham hati kita bila kita tak terus terang, cuma kadang aku rimas, dan bosan nak jelaskan kenapa aku tak suka dan paling tak suka, bila aku cakap aku tak okay, aku tak nak dan bla bla bla yang clash dengan kehendak orang sekeliling aku, diorang mulalah nak merajuk, nak dipujuk, nak buat muka kesian, nak cakap itu, nak cakap ini. Aku malas. Aku rimas. So, instead of terus terang dengan orang yang jenis nak ikut kepala dia ni. Aku pilih untuk diam. Sebab malas nak layan. Jadi. In a nutshell, haha. Kalau kau betul kenal aku, kau takkan minta aku buat ben…

Menulis.

Terkadang, menulis membuatku lebih bebas untuk bicara. Bebas mengutarakan rasaku tanpa butuh didengar. Kalau kau tahu, ada saja senyum pura pura
di setiap jawapan yang mereka tanyakan perihal kita sekarang. Rasanya, tak ada kamu aku begitu kurang.